Краставицата е четвъртият в света най-култивиран зеленчук. Известна е като

...
 Краставицата е четвъртият в света най-култивиран зеленчук. Известна е като
Коментари Харесай

Описаха цели 10 ползи от краставиците за здравето

 

Краставицата е четвъртият в света най-култивиран зарзават. Известна е като една от най-хубавите храни за човешкия организъм, постоянно се спряга и като суперхрана.
-->
Краставиците постоянно са пръскани с пестициди, по тази причина е целесъобразно да си купувате био или най-добре да си ги отглеждате сами.

Яжте всеки ден краставици, с цел да сте здрави. Struma.bg изброява 10 изгоди от краставиците за нашето здраве:

1. Тонизират

Краставиците са добър източник на витамин B. Оставете настрани колата и кафето, пробвайте да ядете резенчета краставица, когато сте изтощени.

2. Рехидратират тялото и зареждат организма всекидневно с витамини

Краставиците съдържат 95 % вода и държат тялото хидратирано, в същото време му оказват помощ да изхвърли токсините. Краставиците съдържат множеството от витамините нужни на тялото. Не забравяйте да оставяте кората, защото тя съдържа огромно количество витамин C, към 10 % от целесъобразната доза дневно. Имайте поради, че в случай че е пръскана с пестициди, точно кората е най-заразена, написа Е – Здраве и просвета.

3. Помагат в битката с килограмите и забързване на метаболизма

Поради ниското си наличие на калории, само че високото на вода, краставиците са идеална храна за хора, които желаят да понижат своите килограми и са се подложили на диета. Високото наличие на вода и фибри в краставиците са доста ефикасни в изхвърлянето на токсините от храносмилателната система и подтикват храносмилането. Ежедневната консумация на краставици може да се преглежда като естествено лекарство срещу продължителен запек.

4. Лекуват диабет, редуцират холестерола и управляват кръвното налягане

Сокът от краставици съдържа хормон, който е нужен на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Установено е, че той е от изгода за болните от диабет или като профилактика. Изследванията демонстрират, че стеролите в краставиците могат да оказват помощ в редуцирането на равнищата на холестерол. Краставиците съдържат магнезий, фибри и калий, което подкрепя дейно поддържането на по-добри равнища на кръвното налягане. Това прави краставиците добра храна, както за хора с високо, по този начин и за хора с ниско кръвно налягане.

5. Грижа за кожата и косата

Ако не ви харесва кората на краставицата, можете да я употребявате върху кожни раздразнения или слънчеви изгаряния (както се употребява и алоето). Поставете парче краставица под подпухналите си очи и нейните антивъзпалителни свойства ще оказват помощ за понижаване на подпухналостта. Сярата и силиция в краставиците подтикват растежа на косата и спомагат за по-бързото ѝ възобновяване, в случай че е изтощена.

6. Помощници в битката с рака

Знае се, че краставиците съдържат lariciresinol, pinoresinol и secoisolariciresinol. Тези три съставки имат дълга история в изследванията на голям брой учени като редуциращи риска от някои типове рак, в това число рак на яйчниците, рак на гърдата, рак на простатата и на шийката на матката.

7. Краставиците облекчават неприятния мирис

Поставете за към 30 секунди парче краставици на езика си, фитохимикалите ще убият бактериите, отговорни за появяването на неприятния мирис.

8. Краставиците поддържат здравето на ставите, понижават болките от артрит и облекчават подаграта

Краставицата е отличен източник на силициев диоксид, който е прочут с това, че заздравява съединителната тъкан. Тя е още богата на витамин A, B1, B6, C & D, Folate, Calcium, Magnesium и калий. При разбъркване със сок от моркови, краставиците могат да понижат равнищата на пикочната киселина и по този начин да облекчат подаграта и артрита.

9. Лекуват махмурлук

За да избегнете утринния махмурлук, съпроводен с гадене и главоболие, изяжте парче краставица преди да си легнете. Краставиците съдържат задоволително количество захар, витамини B и електролити за попълване на доста от главните хранителни субстанции и облекчение на махмурлука.

10. Помощник вкъщи

Елиминира запотяването на огледалата. Преди да си вземете душ, натъркайте парче краставица по продължение на огледалото и ще предотврати изпотяването на огледалото по-късно.

Ако нямате на разположение нещо дейно за скърцащи панти, може да пробвате да натъркате с парче от краставица. В доста от случаите ще се изненадате от резултата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР